fbpx
Tűztáncos és Tűzzsonglőr

Tűzzsonglőr árak változásának okai

Sajnos nagyon sok – rossz értelemben vett – változás történik az elmúlt pár évben, mely erőteljesen kihat a tűzzsonglőr árak változására (is). Az egyértelműen ismert okokat nem is kívánja ez a cikk felsorolni. Viszont az okozatokra annál inkább koncentrál.

Az elsőszámú, és egyben időben régebbi tűz show áremelkedési indok maga az olajár változás. A tűzzsonglőr előadó művészeknek valahogy oda kell jutniuk a fellépés helyszínre. Természetesen az esti órák, a munka jelleg, a nagy számú zsonglőr felszerelés miatt nem igazán megoldható személygépkocsin kívül bármi egyéb jármű. Tehát a mindenkori üzemanyag árak teljes mértékben befolyásolják fix költségükkel azt, hogy egyáltalán a fellépők milyen kilométer díjjal tudnak kiszállni a helyszínre. Sajnos az árak emelkedése jóval gyorsabb, napról napra változó ütemét nem tudja a technológiai újítások azon része utolérni, mely az üzemanyag takarékos működésért felelős ezekben a járművekben.

A másik árakat érintő probléma pedig maga a tűzzsonglőr fellépői tiszteletdíj változása. Erre elsősorban – ahogy mindig is volt – az infláció mértéke hat. Tehát az éves százalékhoz szokás igazítani a tűzzsonglőr műsor árakat. Viszont az utóbbi évek gazdasági változásai miatt ez a százalékos emelés (az infláció mértéke miatt) nagyobb ütemű léptéket jelent. Továbbá az a történés, hogy pár évig nem igazán lehetett tömeg rendezvényeket tartani. A megrendelők számára épp olyan mértékű változás történt a tűzzsonglőr árakban, mely a 2-3 éven keresztüli emelés, de az ár-lépcsőfokok megszokásának kihagyása (rendezvények hiányában megrendelések sem történet, így az árakat sem ismerhették meg a szervezők) hirtelen nagyon nagy ugrásnak tűnik fizetendő összegben. Viszont ez csak a figyelem 2-3 évig másfelé irányításából adódik, nem pedig egyik alkalomról a másikra történt 20-30%-os áremelkedés.

Tehát összefoglalva a két ható erőt az összköltségre a tűzzsonglőr árak területén: sajnos az egyik egy reál jövedelemhez való ragaszkodás, mely megszokott az üzleti világban. Másik pedig a vállalkozások fix költségek növekedésének áthárítása. Természetesen a világ halad előre, és az árak a történelem során mindig is változtak. Sajnos most a változás üteme kis ideig nagyobb léptékben emelkedik, de remélhetőleg nem mindig lesz ez így.